Cabinet medical veterinar

DR. HORVATH ATILLA

Timisoara, str. Vadul Calugareni nr. 1,

colt cu str. Ciprian Porumbescu vezi harta

Tel: 0256-294.690 / 0724-562.998
Orar: L-V: 13-19; S-D: inchis.
Nu efectuam deplasari la domiciliul clientului.
e-mail:

Hiperplazia mucoasei vaginale la catea

CAZUL 1

Catelusei ADA, apartinand rasei Mastiff, in varstă de 16 luni, la 4 zile de la debutul proestrului i-a aparut o formatiune globuloasa, dura la palpare , hiperemiata de marimea unui pumn de copil mic, formatiune ce depasea vizibil comisurile vulvei.  Proprietarii ingrijorati ne-au solicitat. Anamneza si examenul clinic ce a inclus si un tuseu vaginal a confirmat diagnosticul de HIPERPLAZIE VAGINALA (Stadiul III). Dupa identificarea meatului urinar prin cateterizare s-a purces la interventia chirurgicala reparatorie de data aceasta neinsotita de OVARIOHISTERECTOMIE, proprietarii intentionand sa dea catelusa la monta in viitorul apropiat.

Fig. 1

Fig. 2

Fig. 3

Fig. 4

Fig. 5

Fig. 6

Fig. 7

Fig. 8

Fig. 9


 

CAZUL 2

Catelusa PUSY, metis de talie mica, in varsta de 16 ani, la 2 saptamani de la debutul proestrului i-a aparut o formatiune alungita, dura la palpare, sangeranda si ulcerata, de marimea unui ou de bibilica, formatiune ce depasea vizibil comisurile vulvei.  Proprietara ingrijorata ne-a solicitat ajutorul. Anamneza si examenul clinic a confirmat diagnosticul de HIPERPLAZIE VAGINALA (Stadiul III) precum si prezenta unor formatiuni dure, net delimitate, de marimi variabile (de la dimensiunea unui bob de mazare pana la dimensiunea unui ou de porumbel), formatiuni ce sugerau tumori mamare, prezente dupa relatarea proprietarei, de 2 ani, la aceste dimensiuni.  De comun acord cu proprietara s-a hotarat interventia chirurgicala ”3 in 1” – ovariohisterectomie, lumpectomie, rezectia excesului de mucoasa vaginala. Din cauza varstei inaintate am recomandat paraclinic determinarea unui Diagnostic Health Profile (DHP) al carui rezultat, respectiv imagini, le puteti vedea mai jos.

Diagnostic Health Profile

Fig. 1

Fig. 2

Fig. 3

Fig. 4

Fig. 5

Fig. 6 - Tumora mamara de marimea unui ou de porumbel

 

Concluzii si recomandari

1. Hiperplazia de mucoasa vaginala este hormono-dependenta

2. Predispozitia ereditara este banuita, nu suficient dovedita si daca ea apare, intereseaza cu precadere rasele brahiocefalice (Bulldog, Boxer, Pekinez,etc.) si metisii acestora.

A. Daca stiti ca nu aveti veleitati de crescator, va recomand sterilizarea catelusei dumneavoastra dupa primul estru (ciclu de calduri). Altfel, cu fiecare estru cresc sansele aparitiei dezechilibrelor hormonale responsabile de un grup distins de afectiuni dintre care HIPERPLAZIA MUCOASEI VAGINALE este doar una (vezi cazul 2).

B. Evitati folosirea anticonceptionalelor pe baza de hormoni si optati pentru sterilizarea chirurgicala (ovariohisterectomie). ”Ragazul” dat de anticon-ceptionale va fi platit scump ulterior. De aceea proprietarii de femele din specia canina au datoria si obligativitatea sa se informeze la timp si corect despre aparitia acestor  afectiuni, in acelasi timp sa solicite imperios informatii punctuale de la medicul curant, pentru a putea alege ce este cel mai bine pentru acesti vremelnici mebri de familie, care ne aduc atatea bucurii. 


Dr. Horvath Atilla

LUARE IN EVIDENTA DR. HORVATH

Daca, in urma vizitarii acestui site, doriti sa deveniti clientii nostrii, va oferim posibilitatea de a va inscrie online in evidentele Cabinetului Medical Veterinar Dr. Horvath Atilla.

check click aici pt. a completa formularul

Continutul acestei pagini necesita o versiune mai noua a Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

CE SPUN CLIENTII NOSTRI

Ec. Ovidiu Iorga
Manager SC ARTICA SRL

www.artica.ro

L-am cunoscut pe medicul Atilla Horvath cu ani in urma, 1993-1994, fiind in cautarea unui specialist pe care sa il consult in toate problemele care apar in creșterea unui animal de casa.

Deși foarte tanar, m-a surprins atunci prin gandirea matura si competenta sa.

check citeste mai departe

DIN ARHIVA DE CAZURI

TASHA - Dalmatian, 5,5 luni

TashaLa cabinetul nostru s-a prezentat o catelusa de 5,5 luni, Dalmatian. Proprietarii s-au plans de faptul ca in ultima luna catelusei lor i-a aparut o umflatura (dura) sub barbie care a continuat sa creasca, dureroasa la atingere. Progresiv catelusei i-a scazut pofta de mancare fapt ce a determinat vizita la cabinetul nostru.

check citeste mai departe

Home|Prezentare si dotari|Servicii|Cazuri speciale|Pagina cititorului|Contact

Site web realizat de Politrad - Traduceri Timisoara